גילוי מרצון לרשויות המס

>
>
גילוי מרצון לרשויות המס

עוד בשירותי ראיית חשבון

להרשמה לניוזלטר

מתי תכנון מס חוצה את גבולות המותר ואיך יוצאים מזה?

הצהרה על מקורות הכנסה בארץ ובחו"ל, הוא תהליך לא נעים. כולם רוצים לשלם כמה שפחות מיסים ויש כאלה שאף מעדיפים להסתיר מידע בדרכים שאינן לגיטימיות על מנת להימנע מתשלום. כך נוצר מצב בו תכנון מס, שהוא נדבך חשוב מאוד בהתנהלות יחידים וחברות, עלול לחצות את הגבולות המותרים, להעלים מידע מהרשויות, לדווח חסר בהכנסות וגם לטשטש ראיות בדרך. כדאי מאוד לדעת שאותה התקדמות טכנולוגית וזרימת המידע המהירה המסייעות לנישומים לעבור על החוק, משמשות גם את רשויות המס על מנת לאתר תכנוני מס בלתי חוקיים ולמצות עימם את הדין. לשם כך רשויות המס יצאו מחדש עם מבצע גילוי מרצון, שנועד לעודד דיווח על הכנסות, רווחים ונכסים שלא דווחו בעבר.

מה זה גילוי מרצון?

רשויות המס של מדינות רבות בעולם משתפות פעולה כדי לתת מענה לפעולות בלתי חוקיות. בהתאם לכך, נחתמו אמנות רבות בין מדינות שונות במטרה כפולה:

  • מצד אחד הן נועדו להיטיב עם התושבים ולמנוע מצבים של כפל מס
  • מנגד, גם למנוע נסיונות להתחמקויות בלתי חוקיות מתשלום מס.

באותה רוח, רשויות המס ברחבי העולם דוגלות כיום בחילופי מידע, חרף חובת הסודיות הקבועה בדין הפנימי. כך, פרסם ארגון ה-OECD הוראות בדבר חילופי מידע בין המדינות החברות בארגון ונרתם אף הוא למלחמה כנגד עברייני מס. האכיפה אומנם מתבצעת ברמת המדינה אך המידע שעובר בצינורות עלול להגיע גם ממקורות בלתי צפויים ומהתרופפות הסודיות בבנקים במדינות "דיסקרטיות" כגון שוויץ.

מקרה שארע לאחרונה, משמש דוגמה טובה לגילוי מרצון של חשבון בנק בחו"ל - בנקאי שעבד בבנק UBS בשוויץ מכר לממשלת גרמניה מידע ובו כ-1500 חשבונות בנקים סודיים של גרמנים אשר לא הוצהרו לממשלת גרמניה. במקרה אחר, בנקאי שוויצרי אחר שעבד בבנק HSBC מכר לממשלת צרפת מידע אודות כ-40,000 חשבונות בנקים של נישומים זרים. בעקבות מגמה זו, אלפי אנשים ברחבי העולם הגישו הצהרות מרצון על נכסיהם והכנסותיהם בבנקים בשוויץ ומהלך זה הוביל ל'נוהל גילוי מרצון. 

נוהל גילוי מרצון 2018

לאחרונה חידשה רשות המסים, את הליך ה"גילוי מרצון" לתקופת חסד נוספת בה תאפשר לישראלים שעברו על החוק ולא דיווחו כנדרש לבוא מיוזמתם ולדווח על הון שבבעלותם וכלל הכנסותיהם, תוך התחייבות שלא ינקטו נגדם הליכים פליליים. ההליך מותנה בתשלום מס ובניגוד לנוהל הקודם, רשות המסים אף הגדילה הפעם את הסמכות שלה לגביית תשלום במסגרת ההליך המקוצר ודורשת תשלום מס נוסף כתנאי לחסינות פלילית.

הנוהל החדש נכנס לתוקף החל מינואר 2018 ועד ל 31 לדצמבר 2019 כשנה בלבד לאחר שפג תוקפו של ההליך הקודם. ההחלטה לחדש את נוהל הגילוי מרצון באה לאחר ההצלחה של הנוהל הקודם שהכניס עשרות מליארדים של שקלים לקופת המדינה. 

איך נוהל גילוי מרצון עוזר לי?

בעזרת הנוהל מעניקה מדינת ישראל את האפשרות לתקן דיווחים כוזבים תוך הימנעות מהליכים פליליים. אפשרות זו הופכת לרלוונטית יותר (עבור מי שזקוק לה) מאחר וישראל חתומה על רשת רחבה של אמנות מס בדבר מניעת כפל מס ומניעת התחמקות מתשלום מס. בנוסף, הצטרפותה של ישראל לארגון ה-OECD מקנה לרשויות המס בישראל יכולות אשר לא היו ברשותה בעבר. בצורה זו, יכולות רשויות המס היום לקבל מידע עבור נכסיהם והכנסותיהם של נישומים הפועלים במסגרת מדינות שונות בעולם.

אז מהם תנאי נוהל גילוי מרצון לרשויות המס?

את 'נוהל גילוי מרצון' פרסמה רשות המיסים בישראל בשנת 2005 ולפיה נישומים יכולים לתקן דיווחים שלא היו נכונים ולדווח נתוני אמת על הכנסותיהם ונכסיהם. נישום אשר הגיש בעבר דוחות כוזבים ומעוניין לתקן את דיווחיו רשאי לבחור ב'הליך' ואילו רשות המיסים והפרקליטות מתחייבות, כי לא יפתח נגדו הליך פלילי בתחום עבירות המס. האפשרות תקפה בהתאם לתנאים כמפורט להלן:

  1. הפנייה הינה בתום לב והגילוי מרצון לא נעשה בשל חקירה או בדיקה של רשות שלטונית
  2. אין בידי רשות שלטונית מידע קודם בדבר הליך גילוי מרצון
  3. במשרדי רשות המיסים לא הוחל בבדיקת התיקים, אשר להם נגיעה להליך גילוי מרצון
  4. המידע לא פורסם באמצעות כלי התקשורת
  5. המידע לא נכלל בכתב תביעה או כתב הגנה בהליך שיפוטי

נישום אשר בחר במסלול, יידרש להסיר את מחדליו, להגיש הצהרת אמת ולשלם את המס הנדרש בתוספת קנסות והפרשי הצמדה.

גילוי מרצון בעידן הביטקוין

היום נוסף תחום כלכלי ורווחי חדש, שהליך גילוי מרצון משתלב איתו יפה מאוד והוא הרווחים מהשקעה במטבעות הקריפטוגרפים. הבעיה עד כה היתה שגם לרשויות המס לא היה ברור איך נכון לקחת מס על רווחים אלה וגם הפתרון כרגע די שנוי במחלוקת. מומלץ לצפות בראיון במגזין גלובס, בו שמוליק הירשפילד מסביר כיצד אפשר להשתמש בהליך גילוי מרצון לתשלום מס על רווחים אלה בצורה נכונה ויעילה.

למי מומלץ להכיר את האפשרות ומתי כדאי להקדים תרופה למכה (הכואבת)?

יש להדגיש, כי נוהל גילוי מרצון מיועד למקרים של עבירות מס בלבד, ולא מיועד למקרים בהם קיימת מחלוקת אזרחית לגיטימית בשאלת חבות המס. יחד עם זאת, במהלך החודשים האחרונים קיבלו יותר ממאה אלף ישראלים דרישה מרשות המיסים למלא דו"ח שכותרתו "פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה בארץ ובחו"ל" (טופס 5329). אם אתם בין אלה שקיבלו את הטופס ואתם חושבים ששילמתם מס בחסר, משרדנו ממליץ לפתוח בהליך גילוי מרצון מאחר ועוד קיימת בפניכם האפשרות לתקן דוחות עבר. 

שימו לב. זוהי הזדמנות אחרונה לגילוי מרצון. ההליך מוגבל בזמן, אנו ממליצים לנצל את חלון ההזדמניות שניתן ולטפל בנושא בהקדם וללא דיחוי.

לצוות המומחים של משרד רואי חשבון שטיימץ ושות' ניסיון רב בהליכים הנוגעים לנוהל גילוי מרצון ובהתנהלות מול מחלקת החקירות ברשות המיסים, כך שהליווי שנעניק לכם יהיה צמוד לכל אורך הדרך. במידה ואתם מעוניינים לבצע הליך גילוי מרצון מומלץ מאוד לפנות בהקדם האפשרי להנעת ההליך על מנת שתוכלו לקבל חסינות פלילית בענייני מס ולא לפספס הזדמנות, שככל הנראה, לא תשוב.

להרשמה לניוזלטר